Sposób przygotowania:
Musztardowy kurczak na parze z pomidorem
Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą tzn. obie musztardy, olej, bazylię, oregano i obie papryki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie mięso gotujemy na parze do miękkości około 30 minut. Ja posłużyłam się zwykłym sitkiem, które ustawiłam nad parą z garnka. Dodatkowo sitko przykryłam, woda w garnku powinna tylko delikatnie bulgotać. Pomidory kroimy w kostkę, można je dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Musztardę, jogurt i ocet mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Następnie mieszamy z pomidorami i porwanymi listkami bazylii. Odstawiamy na kwadrans do przegryzienia się. Mięso podajemy najlepiej z ziemniakami, smacznego :)
mysza75
monikaw993
grecka_bogini