SUPERPRZEPIS

Na indyczą nutę

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Na indyczą nutę

Podudzia z indyka z warzywami i kurkami - będą w sam raz na świąteczny obiad.

Składniki:

Na indyczą nutę

 

  • 4 podudzia z indyka
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 300 g podgotowanych kurek
  • 1 czerwona papryka
  • Marynata :
  • 1/4 szk octu balsamicznego
  • 1 łyżka przyprawy złocisty kurczak
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 3 szczypty pieprzu cayenne
  • 3 szczypty pieprzu kolorowego
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Na indyczą nutę
Składniki na marynatę wymieszać. Podudzia umyć i osuszyć, każde natrzeć marynatą i odstawić na godzinę. Po pół godziny można je odwrócić na drugą stronę. Na patelni rozgrzać olej, położyć podudzia i podsmażyć z obu stron. Gdy się ładnie zarumienią, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut pod przykryciem. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w paski paprykę oraz kurki ( użyłam mrożonych ). Dusić wszystko do miękkości. Podawać np. z ryżem.