iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Nadziane bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki można dziać czym tylko się chce to co do nich damy zależy tylko od naszych upodobań.

Nadziane bułeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nadziane bułeczki

 

  • Ciasto;
  • 1/2 kg maki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią
  • Dodatkowo:
  • 5 długich parówek lub 10 krótkich
  • 30 dag pieczarek
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • kawałek czerwonej papryki
  • cebula
  • przyprawy
  • keczup
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Nadziane bułeczki
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do przesianej mąki wymieszanej z solą, dolać olej i zagnieść ciasto. Pieczarki podsmażyć na maśle i doprawić sola oraz pieprzem, parówki przeciąć na pół, a ser i paprykę w paseczki. Ciasto rozwałkować na około 1 cm grubości i pociąć na prostokąty takie około 10 cm na 15 cm, krótszy bok naciąć w paski do połowy szerokości na całej części ciasta ułożyć parówkę, pieczarki, paprykę, ser oraz cebulę pokrojona w piórka, polać po tym mała ilością keczupu. Nadzienie przykryć paseczkami ciasta i zlepić na boku. Gotowe bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować jajkiem i posypać przyprawa do pizzy lub zapiekanek. Bułeczki odstawić na 30 min po czym piec około 20 min w temp. 190st. Podawać zaraz po upieczeniu.
Nadziane bułeczki
Na całym boku ciasta ułożyć całe nadzienie
Nadziane bułeczki
Gotowe bułeczki ułożyc na natłuszczonej blaszce