krysia50

krysia50

Kucharz
[Przepisów: 15]

Nadziewana pierś z indyka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Warto spróbować tak nadziewaną pierś z indyka, jest delikatna, smaczna.

Nadziewana pierś z indyka

Składniki:

Nadziewana pierś z indyka

 

  • 2 piersi z indyka
  • 10 dag ryżu
  • 10 dag masła
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 3-4 wątróbki drobiowe
  • pół papryki żółtej
  • mała cebula, łyżka mąki
  • pól szklanki śmietany 30%
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • gałka muszkatołowa, 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nadziewana pierś z indyka
Myjemy piersi z indyka , osuszamy i nacieramy sola i pieprzem oraz galka muszkatolowa.Nacinamy piersi tak , zeby zrobic kieszenie w miesie do nadziewania . Przyrzadzamy farsz. Na patelni topimy maslo , przysmazamy cebulke i papryke drobno pokrojona . Dodajemy watrobke drobiowa zmielona , dusimy , dodajemy ryz i zalewamy polowa szklanki wina. Gdy wino sie wchlonie doprawiamy sola , pieprzem i dodajemy bazylie , mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy piersi, zszywamy nicia lub spinamy wykalaczkami .Ukladamy na brytfanie z olejem , wkladamy do piekarnika. Po 20 minutach podlewamy druga polowa szklanki wina i pieczemy jeszcze 30 minut . Wyciagamy mieso , na powstalym plynie robimy sos , dodajac smietane z lyzka maki , doprawiamy . Piersi dzielimy na porcje i polewamy sosem.

Tagi:

ryż indyk