Sposób przygotowania:
Nadziewana pierś z indyka
Myjemy piersi z indyka , osuszamy i nacieramy sola i pieprzem oraz galka muszkatolowa.Nacinamy piersi tak , zeby zrobic kieszenie w miesie do nadziewania . Przyrzadzamy farsz. Na patelni topimy maslo , przysmazamy cebulke i papryke drobno pokrojona . Dodajemy watrobke drobiowa zmielona , dusimy , dodajemy ryz i zalewamy polowa szklanki wina. Gdy wino sie wchlonie doprawiamy sola , pieprzem i dodajemy bazylie , mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy piersi, zszywamy nicia lub spinamy wykalaczkami .Ukladamy na brytfanie z olejem , wkladamy do piekarnika. Po 20 minutach podlewamy druga polowa szklanki wina i pieczemy jeszcze 30 minut . Wyciagamy mieso , na powstalym plynie robimy sos , dodajac smietane z lyzka maki , doprawiamy . Piersi dzielimy na porcje i polewamy sosem.
misia53
Pyza
krysia50
marietta