Sposób przygotowania:
Nadziewane cukinie
1) Cukinię szorujemy i kroimy w krążki.
2) Wydrążamy środki (ja robiłam to łyżką do lodów) i wyciągamy pestki. Miąższ kroimy na małe kawałki.
3) Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
4) Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, potem dodajemy paprykę oraz cukinię i przyprawiamy. Warzywa powinny być podsmażane przez około 10 minut.
5) Po tym czasie dodajemy mięso mielone, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Dusimy 10 minut.
6) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą paprykę oraz posiekane 8 listków bazylii i gotujemy jeszcze chwilę, aby składniki się dokładnie połączyły.
7) Krążki z cukinii doprawiamy solą i ostrą papryką.
8) Nakładamy sos mięsny do połowy miseczki, posypujemy parmezanem i dopełniamy mięsem.
9) Pieczemy w temp. 200 st. C przez 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy cukinie i wierzch posypujemy parmezanem. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy.
10) Każdą miseczkę z cukinii przystrajamy listkiem bazylii.
2) Wydrążamy środki (ja robiłam to łyżką do lodów) i wyciągamy pestki. Miąższ kroimy na małe kawałki.
3) Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
4) Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, potem dodajemy paprykę oraz cukinię i przyprawiamy. Warzywa powinny być podsmażane przez około 10 minut.
5) Po tym czasie dodajemy mięso mielone, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Dusimy 10 minut.
6) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą paprykę oraz posiekane 8 listków bazylii i gotujemy jeszcze chwilę, aby składniki się dokładnie połączyły.
7) Krążki z cukinii doprawiamy solą i ostrą papryką.
8) Nakładamy sos mięsny do połowy miseczki, posypujemy parmezanem i dopełniamy mięsem.
9) Pieczemy w temp. 200 st. C przez 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy cukinie i wierzch posypujemy parmezanem. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy.
10) Każdą miseczkę z cukinii przystrajamy listkiem bazylii.