CzekoladowaMuffinka

CzekoladowaMuffinka

Kucharz
[Przepisów: 3]

Nadziewane cukinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie zadowoli każdego. Znajdziecie w nim cały bukiet warzyw, ale też pyszne mięso mielone. Jest proste w przygotowaniu, smaczne i idealnie nadaje się na obiad.

Nadziewane cukinie

Składniki:

Nadziewane cukinie

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane cukinie
1) Cukinię szorujemy i kroimy w krążki.

2) Wydrążamy środki (ja robiłam to łyżką do lodów) i wyciągamy pestki. Miąższ kroimy na małe kawałki.

3) Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.

4) Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, potem dodajemy paprykę oraz cukinię i przyprawiamy. Warzywa powinny być podsmażane przez około 10 minut.

5) Po tym czasie dodajemy mięso mielone, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Dusimy 10 minut.

6) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą paprykę oraz posiekane 8 listków bazylii i gotujemy jeszcze chwilę, aby składniki się dokładnie połączyły.

7) Krążki z cukinii doprawiamy solą i ostrą papryką.

8) Nakładamy sos mięsny do połowy miseczki, posypujemy parmezanem i dopełniamy mięsem.

9) Pieczemy w temp. 200 st. C przez 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy cukinie i wierzch posypujemy parmezanem. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy.

10) Każdą miseczkę z cukinii przystrajamy listkiem bazylii.

Tagi:

cukinia