carina

carina

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Nadziewany filet z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i szybki sposób na tradycyjne filety z kurczaka

Nadziewany filet z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nadziewany filet z kurczaka

 

  • Danie dla 2 osób:
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 2 plasterki sera żółtego (np. Gouda)
  • 2 słupki boczku (ok 1x10cm)
  • jajko, mąka, bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • wykałaczki (6szt)

Sposób przygotowania:

Nadziewany filet z kurczaka
1. z mięsa usuwamy tłuszczyk i ewentualne kości 2. następnie filety doprawiamy solą i pieprzem 3. przecinamy je w taki sposób, aby powstała "kieszonka" 4. w plasterek sera zawijamy boczek a następnie umieszczamy to zawiniątko w naszej kieszonce 5. kieszonkę należy dokładnie zapiąć wykałaczkami 6. mięso obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej 7. tak przygotowane mięsko smażymy na głębokim oleju ok. 10-15 na niezbyt dużym ogniu (tak, żeby mięsko usmażyło się w środku) Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i kolorową sałatką.
Nadziewany filet z kurczaka
Boczek zawinięty w ser umieszczamy wewnątrz kieszonki z kurczaka i zapinamy wykałaczkami