Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Nadziewany filet z kurczaka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nadzienie piersi z kurczaka spowoduje, że to suche mięso nabierze soczystości i charakteru.

Nadziewany filet z kurczaka.

Składniki:

Nadziewany filet z kurczaka.

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 pieczarki
  • mała cebula
  • pół świeżej papryki
  • białko jaja kurzego
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • natka pietruszki
  • 4 paski 2 cm ciasta francuskiego
  • sól
  • łyżeczka czerwonej przyprawy do mięs
  • odrobina oleju do smażenia.
  • żółtko do smarowania

Sposób przygotowania:

Nadziewany filet z kurczaka.
Przygotowane piersi nacinamy ( nie dalej niż do 3/4 długości aby nie przedziurawić) zaczynają do grubszej strony. Możemy wbić wąski nóż i lekko nim pokręcić w środku, aby zrobić więcej mięsa. Ci co mają foremki do pieczenia rurek mogą to właśnie zrobić nimi. Lekko się nacina nożem aby foremka miała punkt zaczepienia, a później foremkę stawia się szerszą stroną na blacie i delikatnie na nią nasuwa mięso. Pieczarki, cebulę i paprykę dusimy z ziołami w odrobinie wody. Gdy składniki są miękkie dodajemy pokrojoną natkę i doprawiamy. Gdy lekko ostygnie dajemy białko.Dobrze jest jak farsz nie odparuje do końca, wtedy mięso od środka będzie bardziej soczyste. Tym co lubią pikantne potrawy polecam mocniejsze doprawienie farszu. Farsz napychamy łyżeczką od filiżanek, świetnie się w tym sprawdza. Nie napychamy za dużo. aby podczas obróbki termicznej nam nie wypłynęło. Porcje nacieramy czerwoną przyprawą i podpiekamy na patelni jakieś 8 min z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pierś lekko studzimy smarujemy odrobiną żółtka i robimy przeplatankę z francuskiego cista. Dwa paski zlepiamy z sobą i układamy na tym mięso, następnie od góry na przemian przekładamy paski i kończymy na spodzie. Resztą białka smarujemy ciasto i do pieca na 20 min.