Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Nagus - moje smaki dzieciństwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nagus (tak tą babkę ziemniaczaną nazywała moja babcia) jest dla mnie smakiem dzieciństwa, do którego z przyjemnością powracam. Wykończony dekoracyjnie boczkiem ładnie prezentuje się na każdym stole.

Nagus - moje smaki dzieciństwa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nagus - moje smaki dzieciństwa

 

 

Sposób przygotowania:

Nagus - moje smaki dzieciństwa
Surowy wędzony boczek kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na patelni, aż ładnie się zezłoci. Ziemniaki obieramy i razem z cebulą albo ucieramy na tarce o dużych oczkach, albo blendujemy za pomocą specjalnej końcówki. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajka, przygotowany boczek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Silikonową foremkę wykładamy plastrami boczku, przelewamy masę ziemniaczaną. Z podanych proporcji wyjdą 2 duże keksówki nagusa. Pieczemy 1-1,5 h, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Nagus - moje smaki dzieciństwa
Etap 1 Nagus - moje smaki dzieciństwa - blendowanie ziemniaków
Nagus - moje smaki dzieciństwa
Etap 2 Nagus - moje smaki dzieciństwa- łączenie składników
Nagus - moje smaki dzieciństwa
Etap 3 Nagus - moje smaki dzieciństwa- przygotowanie foremki
Nagus - moje smaki dzieciństwa
Etap 4Nagus - moje smaki dzieciństwa - przekrój

Tagi:

jajko jajka