Sposób przygotowania:
Najłatwiejsze ciasto w świecie
• Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
• Mokre składniki mieszamy ze sobą w kolejności: stopiona margaryna lub masło, ekstrakt z wanilii, mleko, woda, sok.
• Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy.
• Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy na małych obrotach do momentu ich połączenia się.
• Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia.
• Gotowe ciasto przelewamy do foremki.
• Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki.
• Plasterki jabłek układamy na cieście, wciskając je w nie delikatnie. Posypujemy cynamonem.
• Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku, jeśli nie, to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut, wyjmujemy.
• Upieczone ciasto odstawiamy w foremce do przestudzenia na 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kartkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej, "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje".
• Mokre składniki mieszamy ze sobą w kolejności: stopiona margaryna lub masło, ekstrakt z wanilii, mleko, woda, sok.
• Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy.
• Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy na małych obrotach do momentu ich połączenia się.
• Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia.
• Gotowe ciasto przelewamy do foremki.
• Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki.
• Plasterki jabłek układamy na cieście, wciskając je w nie delikatnie. Posypujemy cynamonem.
• Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku, jeśli nie, to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut, wyjmujemy.
• Upieczone ciasto odstawiamy w foremce do przestudzenia na 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kartkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej, "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje".