redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Najłatwiejsze ciasto w świecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dotychczas wydawało Ci się, że pieczenie ciast jest trudne? Za pomocą tego przepisu udowodnimy Ci, że jest inaczej. Daj się przekonać!

Najłatwiejsze ciasto w świecie

Składniki:

Najłatwiejsze ciasto w świecie

Mokre:

  • 125 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 ml mleka jaglanego o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki wody
  • 150 ml świeżego soku ze słodkiej pomarańczy lub naturalnego soku jabłkowego

Suche:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki kukurydzianej lub owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru trzcinowego, bardzo drobnego
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu (można pominąć)
  • cukier puder lub inulina do posypania ciasta (można pominąć)

Dodatkowo:

  • foremka do tortów z wyjmowanym dnem

Sposób przygotowania:

Najłatwiejsze ciasto w świecie
• Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.

• Mokre składniki mieszamy ze sobą w kolejności: stopiona margaryna lub masło, ekstrakt z wanilii, mleko, woda, sok.

• Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy.

• Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy na małych obrotach do momentu ich połączenia się.

• Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia.

• Gotowe ciasto przelewamy do foremki.

• Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki.

• Plasterki jabłek układamy na cieście, wciskając je w nie delikatnie. Posypujemy cynamonem.

• Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku, jeśli nie, to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut, wyjmujemy.

• Upieczone ciasto odstawiamy w foremce do przestudzenia na 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kartkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej, "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje".