przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Najlepsza czekoladowa babka na świecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Fantastyczna babka czekoladowa - nie tylko na Wielkanoc!

Najlepsza czekoladowa babka na świecie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Najlepsza czekoladowa babka na świecie

 

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • pół szklanki dobrej jakości ciemnego kakao

 

  • NA POLEWĘ:

 

  • 80 ml mleka
  • 100 gram czekolady ( ja użyłam mlecznej)
  • 25 gram cukru
  • 25 gram masła

 

Sposób przygotowania:

Najlepsza czekoladowa babka na świecie
Mikserem ucieramy masło do białości. Ciągle miksując dodajemy do masła cukier. Następnie do masy dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy ze sobą. Do masy maślanej dodajemy na zmianę - łyżkę jogurtu i łyżkę mąki, aż składniki te się skończą, oczywiście nadal miksując na małych obrotach. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy około 60 minut w temperaturze 150 stopni. Warto sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy chwilę w foremce, aż trochę przestygnie, następnie wykładamy je na talerz. Zagotowujemy mleko, dodajemy do niego połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy, po czym dodajemy cukier i masło.Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą polewamy babkę i pozostawiamy ją,do zastygnięcia
Najlepsza czekoladowa babka na świecie
Babka jest wilgotna, troszkę jak brownie.
Najlepsza czekoladowa babka na świecie
Babka jest też mocno kakaowa, jednak dzięki polewie z mlecznej czekolady również słodziutka.