Sposób przygotowania:
Najlepsza zupka pomidorówka Joanny : )
Korpus z kaczki, kości i słoninę zalewamy około 4 litrami wody. Całość gotujemy ok. 15 minut po czym zdejmujemy szumy. Do mięsa dodajemy suszony korzeń pietruszki, obrane i umyte marchewki, seler i por. Natkę z pietruszki płuczemy (można związać ją bezbarwną nitką) i dodajemy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu aż mięsa się ugotują (ok. 40 - 50 minut). Po tym czasie wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (o tej porze roku wg. mnie najlepiej smakują pomidory paprykowe), po czym dodajemy je do rosołu. Ważne żebyśmy nie odrywali szypułek- to one dodadzą zupie piękny zapach :). Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zupę gotujemy do momentu aż pomidory całkowicie się rozgotują ( ok. 15 minut). W tym momencie do zupy można dodać 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - nada on wyraźniejszy kolor naszej zupie. Śmietanę rozrabiamy z połową szklani wody, hartujemy po czym stopniowo dolewamy do zupy. Mieszamy, czekamy aż całość się zagotuje. Gotową zupę cedzimy przez sito (ja lubię gdy w zupie są pestki pomidorów dlatego cedzę przez rzadkie sito). Zupa pomidorowa najlepiej smakuje z grubym makaronem lub ryżem. Polecam :) Smacznego :))