smaki-katriny

smaki-katriny

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Najlepsze pierniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piekę te pierniczki na każde święta, są po prostu najlepsze, pachnące, chrupiące, ciasto idealnie nadaje się też na chatki.

Najlepsze pierniczki

Składniki:

Najlepsze pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Najlepsze pierniczki
Masło, sodę oraz cukier puder podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia. Ściągamy z ognia, dodajemy sodę i mieszamy. Studzimy.

Dodajemy do reszty składników, wyrabiamy gładkie, błyszczące ciasto. Dajemy je do woreczka i wsadzamy do lodówki na 20 minut.

Podsypujemy mąką i wałkujemy dość cienko. Wykrawamy kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 7 -9 minut w temp 180 stopni, po ostygnięciu pierniczki twardnieją.

Dekorujemy lukrem.