ewaole

ewaole

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Najlepsze szaszłyki pod słońcem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Troszke inne szaszłyki, obtoczone w mięsie mielonym.

Najlepsze szaszłyki pod słońcem

Składniki:

Najlepsze szaszłyki pod słońcem

 

  • 50 dkg wieprzowego mięsa mielonego
  • 40 dkg sera żółtego w kawałku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 30 dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • Potrzebne są również długie wykałaczki albo szpikulce do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Najlepsze szaszłyki pod słońcem
Płukamy pierś z kurczaka i kroimy w większą kostkę. Ser również kroimy w kostkę rozmiaru kawałków kurczaka. Pieczarki dokładnie myjemy i kromy w kawałki podobne do sera i piersi. Na szpikulec nabijamy kolejno kawałek pieczarki,piersi i sera i w takiej kolejności zapełniamy szpikulec. W osobnej misce, dobrze wypłukane mięso mieszamy z przyprawami; pieprzem i solą. Tym mięsem obtaczamy szpikulec z piersią, pieczarkami i serem, tak żeby zakryć te składniki. Takiego szaszłyka obtaczamy w małej ilości bułki tartej. Szaszłyki wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut ( 180 stopni). Danie możemy podawac z sałatką i czosnkowym pieczywem. Pycha :)