marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniczki z łososiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ubić składniki na ciasto naleśnikowe,usmażyć placki na tłuszczu roślinnym,następnie zeszklić cebulkę,obsmażyć tatara,zwinąć w placki.smażyć

Naleśniczki z łososiem.

Składniki:

Naleśniczki z łososiem.

 

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 wody mineralnej gazowanej,
  • pół szklanki mleka lub śmietanki 12%,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • tłuszcz roślinny do smażenia placków,
  • 2-3 łyżki oleju do obsmażenia tatara z łososia,
  • opakowanie tatara z łososia lub 1-2 dzwonki z łososia,
  • cebulka grillowana lub zeszklona na maśle,
  • jajko i bułka tarta lub ziarna sezamu białego lub czarnego do obtoczenia.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniczki z łososiem.
Ubić składniki na ciasto naleśnikowe,potem lać chochelką ciasto na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną margaryną i smażyć kolejno placki z obu stron z 1-2 min.Kłaść na odwrócony talerz.Cebulkę ob- -rać,opłukać,posiekać i zeszklić,dodać tatar z łososia i obsmażyć z 3-5 min.na małym ogniu,zmieszać z cebulką.Następnie nadziewać farszem placki naleśnikowe i zwinąć w ruloniki lub kop- -erty,obtoczyć w jaju i bułce tartej lub też w sezamie i kłaść kolejno na rozgrzany tłuszcz na patelni.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łopatką cedzakową i osączyć z tłuszczu,przekładając danie na talerze.Jeśli ma się dzwonki z łososia,to przed nadzianiem,pok- -roić na kawałki,usuwając większe ości.