limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Naleśnik imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki naleśnik można podać zarówno na deser jak i na danie główne.

Naleśnik imbirowy

Składniki:

Naleśnik imbirowy

 

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki chudego mleka (1%)
  • 1 duże jajo bio ekologiczne
  • 1 duże białko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka esensji waniliowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki kandyzowanego imbiru, posiekanego
  • 1/4 szklanki soku wyciśniętego z limonki
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 3 banany, pokrojone w cienkie plasterki

Sposób przygotowania:

Naleśnik imbirowy
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Prażę orzechy 5 minut, aż zrobią się chrupkie i aromatyczne. Kiedy trochę ostygną, siekam je grubo. Następnie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni. Smaruję teflonową patelnię o średnicy 25 cm ze zdejmowaną rączką i wstawiam ją do piekarnika. Mieszam starannie mąkę, mleko, jajko, białko, oliwę, masło, cukier, esensję waniliową oraz sól w dużej misce, na koniec dodaję imbir i jeszcze mieszam. Wlewam ciasto na rozgrzaną patelnię, wstawiam ją do piekarnika i piekę 12-15 minut, aż naleśnik urośnie i się przyrumieni. W międzyczasie mieszam sok z limonki z brązowym cukrem na drugiej dużej patelni. Podgrzewam na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaję plasterki bananów i duszę 3 minuty, aż zmiękną. Wrzucam jeszcze orzechy i mieszam. Kroję naleśnik na małe okrągłe porcje, a na wierzchu każdą polewam bananami.