anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Naleśniki budyniowo-brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki podwieczorek dla małych i dużych amatorów słodkich przekąsek.

Naleśniki budyniowo-brzoskwiniowe

Składniki:

Naleśniki budyniowo-brzoskwiniowe

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • mąka 1.5 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • woda 0.5 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • sól 1 szczypta
  • NADZIENIE:
  • budyń waniliowy – 1opakowanie
  • mleko - ½ litra
  • brzoskwinie z puszki – 4 połówki
  • masło 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki budyniowo-brzoskwiniowe
CIASTO NALEŚNIKOWE: do przesianej mąki, dodaję sól. Jajko roztrzepuję z mlekiem i wodą, łączę z mąką, dokładnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Ciasto odstawiam na 15 minut, by odpoczęło, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzewam patelnię i lekko spryskuję ją olejem. Ciasto wlewam łyżką wazową, równomiernie rozprowadzając je na patelni i smażę cienkie naleśniki.
NADZIENIE: budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec dodać łyżkę masła, mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Brzoskwinie odsączam z syropu i kroję na kawałki.
Naleśniki smaruję budyniem i dodaję kilka kawałków brzoskwiń, zwijam w rulony.