Sposób przygotowania:
Naleśniki nadziewane szpinakiem i serem fetaPrzygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta miksujemy dokładnie. Odstawiamy na ok. 20 min. Następnie na rozgrzanej patelni z ciasta smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie nadzienia :
Liście szpinaku przebieramy,dokładnie płuczemy,kroimy. Podsmażamy na maśle aż szpinak zmieni kolor i straci smak surowizny. W czasie smażenia doprawiamy go odrobiną suszonej bazylii. Gotowy szpinak studzimy. Dodajemy pokruszony ser feta, czosnek, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy odrobiną soli.
Etap końcowy :
Na każdym naleśniku kładziemy po 1 kopiatej łyżce farszu. Zwijamy w kształt krokieta. Naleśniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym sklarowanym maśle z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki podajemy na talerzu polane sosem czosnkowym i posypane posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy pokrojonym pomidorem .