Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Naleśniki nadziewane szpinakiem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo proste w wykonaniu,zdrowe a przede wszystkim smaczne naleśniki .Nadziewane szpinakiem z dodatkiem sera feta.Podsmażone na masełku ,polane sosem czosnkowym .podane z pomidorem smakują wyśmienicie.

Naleśniki nadziewane szpinakiem i serem feta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki nadziewane szpinakiem i serem feta

na ciasto:

na nadzienie:

dodatkowo:

  • sklarowane masło do podsmażenia naleśników
  • sos czosnkowy
  • pomidory
  • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Naleśniki nadziewane szpinakiem i serem feta

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta miksujemy dokładnie. Odstawiamy na ok. 20 min. Następnie na rozgrzanej patelni z ciasta smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie nadzienia :

Liście szpinaku przebieramy,dokładnie płuczemy,kroimy. Podsmażamy na maśle aż szpinak zmieni kolor i straci smak surowizny. W czasie smażenia doprawiamy go odrobiną suszonej bazylii. Gotowy szpinak studzimy. Dodajemy pokruszony ser feta, czosnek, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy odrobiną soli.

Etap końcowy :

Na każdym naleśniku kładziemy po 1 kopiatej łyżce farszu. Zwijamy w kształt krokieta. Naleśniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym sklarowanym maśle z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki podajemy na talerzu polane sosem czosnkowym i posypane posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy pokrojonym pomidorem .

Naleśniki nadziewane szpinakiem i serem feta
uduszony i wystudzony szpinak na maśle łączymy z rozkruszonym serem feta,doprawiamy do smaku czosnkiem,pieprzem i ewentualnie solą