Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Naleśniki po myśliwsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje ulubione naleśniki to nadziewane mięsem mielonym - bogactwo składników w połączeniu z pysznym ciastem naleśnikowym sprawia, że danie to jest wyjątkowe pod względem walorów smakowych - zachęcam do wypróbowania przepisu.

Naleśniki po myśliwsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki po myśliwsku

 

  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE
  • 250 g. mąki
  • 6 jajek
  • 500 ml mleka
  • Sól
  • 1 opakowanie ziół (mieszanka 8 żioł)

 

  • FARSZ MIĘSNO – PIECZARKOWY
  • 700 g. mięsa siekanego (mieszane)
  • 50 g. wędzonego boczku (pokroić w kostkę)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 2 cebule (posiekać)
  • 250 g. pieczarek (brązowe / pokroić w półksiężyce)
  • 250 g śmietany
  • 3 serki topione (żiołowe / 150 g.)
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki po myśliwsku
► CIASTO NALEŚNIKOWE: mąkę, jajka, sól i mleko zmiksować mikserem ręcznym, ilość mleka może się nieznacznie różnić, zawsze robię to na wyczucie. Ciasto powinno być stosunkowo rzadkie, podobne do zupy krem. Nie za gęste, bo inaczej nie będzie się tak dobrze rozprowadzać na patelni. Na koniec wmieszać świeże lub mrożone zioła. 

► FARSZ MIĘSNO - PIECZARKOWY : na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek i cebulę na złoty kolor. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się kruszyć, wówczas wrzucić grzyby i dalej smażyć, aż większość płynu odparuje. Teraz deglazować śmietaną, dodać serki topione i dusić na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i posypać natką pietruszki.

► W międzyczasie z ciasta upiec co najmniej 8 naleśników. Posmarować gęstym farszem grzybowym z mielonym mięsem i zwinąć w rulonik. Naleśniki ułożyć na wstępnie podgrzanych talerzach i natychmiast podawać.
Naleśniki po myśliwsku
Wówczas wrzucić grzyby i smażyć, aż większość płynu odparuje – następnie deglazować śmietaną, dodać topiony ser i dusić na wolnym ogniu.
Naleśniki po myśliwsku
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek z cebulę na złoty kolor - następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się kruszyć.
Naleśniki po myśliwsku
Ze składników do ciasta naleśnikowego zmiksować mikserem ręcznym rzadkie ciasto o konsystencji zupy krem.