Sposób przygotowania:
Naleśniki po staropolsku z sosem pieczarkowym
Przygotowujemy ciasto na naleśniki, łącząc za pomocą miksera mąkę, jako, wodę mineralną i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz. Ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oliwy, aż do miękkości tj. około 6 minut. Podsmażoną cebulę studzimy. Do ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przestudzoną cebulę oraz sól i pieprz – całość starannie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy do nie pokrojone pieczarki – dusimy wszystko około 15 minut (do czasu kiedy grzyby zmiękną ). Do podduszonych pieczarek wlewamy śmietany, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze minutę. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ziemniaczany i składamy je w koperty. Na patelni klarujemy masło i obsmażamy na złoty kolor naleśniki. Naleśniki serwujemy gorące razem z sosem pieczarkowym.