Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Naleśniki z a'la ruskim nadzieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest to o wiele prostsza i mniej pracochłonna w wykonaniu wersja pierogów. Danie to jest bardzo syte i smaczne.

Naleśniki z a'la  ruskim  nadzieniem

Składniki:

Naleśniki z a'la ruskim nadzieniem

 

  • na ciasto

 

  • mąka 2 szkl
  • jaja 2 szt
  • mleko 150 ml
  • woda gazowana 150 ml
  • oliwa lub olej 2 łyżki
  • przyprawa do pizzy 1 łyżeczka płaska
  • sól

 

  • nadzienie

 

  • ser biały twarogowy 1/2 kg
  • ziemniaki ugotowane 3/4 - 1 kg
  • cebula 2 - 3 szt
  • sól
  • pieprz
  • majeranek lub oregano
  • boczek wędzony 15 dag
  • boczek surowy 15 dag
  • mięso pieczone lub gotowane - resztki z obiadu (niekoniecznie) 10 - 15 dag
  • słonina 10 dag

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z a'la ruskim nadzieniem
Składniki na ciasto dokładnie miksujemy i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto "odpoczęło". W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Słoninę i oba boczki kroimy w drobną kostkę i zasmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i mięso. Ser i wcześniej ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu z poprzedniego dnia) mielimy w malakserze lub mikserem. Dodajemy do nich podsmażone i przestudzone składniki (jeśli wytopiło się zbyt dużo tłuszczu nie dodajemy go, lecz pozostawiamy). Cały farsz dokładnie wyrabiamy, dodajemy majeranek lub oregano (wg upodobań), doprawiamy solą i pieprzem - nadzienie musi być pikantne. Smażymy nasze "ruskie" naleśniki..("ruskie" piszę w cudzysłowie, ponieważ prawdziwe ruskie to więcej ziemniaków i sama cebulka z tłuszczem), rozsmarowujemy na nich nadzienie, i składamy w trójkąty lub w ruloniki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor. Podawać je możemy z bułeczką i masłem lub polane pozostałym tłuszczem z usmażonych boczków, słoniny, mięsa i cebulką - jako danie obiadowe.