Sposób przygotowania:
Naleśniki z daktylami i polewą karmelową
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 min aż zmiękną. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać mleko, masło, jajko i wodę z daktylami. Wymieszać przy pomocy miksera. Naleśniki usmażyć. Owinąć w ręcznik kuchenny, aby nie wystygły.
Przygotować sos.
W małym garnku podgrzać masło, śmietanę i cukier. Mieszać aż masło się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu około 10-12 min aż sos trochę zgęstnieje. Mieszać, aby sos się nie przypalił.
Naleśniki podawać z lodami waniliowymi, polane sosem
Przygotować sos.
W małym garnku podgrzać masło, śmietanę i cukier. Mieszać aż masło się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu około 10-12 min aż sos trochę zgęstnieje. Mieszać, aby sos się nie przypalił.
Naleśniki podawać z lodami waniliowymi, polane sosem
Sarenka
Bahus