Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Naleśniki z daktylami i polewą karmelową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

przepis na naleśniki inaczej

Naleśniki z daktylami i polewą karmelową

Składniki:

Naleśniki z daktylami i polewą karmelową

 

  • Składniki:

 

  • 125g daktyli bez pestek
  • 0.5 szklanki gorącej wody
  • 2.5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 80g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • Sos

 

  • 1 szklanka śmietany
  • 60g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Naleśniki z daktylami i polewą karmelową
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 min aż zmiękną. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać mleko, masło, jajko i wodę z daktylami. Wymieszać przy pomocy miksera. Naleśniki usmażyć. Owinąć w ręcznik kuchenny, aby nie wystygły.

Przygotować sos.

W małym garnku podgrzać masło, śmietanę i cukier. Mieszać aż masło się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu około 10-12 min aż sos trochę zgęstnieje. Mieszać, aby sos się nie przypalił.

Naleśniki podawać z lodami waniliowymi, polane sosem