Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Naleśniki z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zmiksować mąkę ryżową, sól, cukier, mleczko kokosowe, wodę i kurkumę aż

Naleśniki z krewetkami

Składniki:

Naleśniki z krewetkami

 

  • 250 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 200 g obranych dużych krewetek
  • 200 g kiełków fasoli
  • 100 g chudej wieprzowiny lub kurczaka
  • 1 pokrajana cebula
  • olej arachidowy
  • listki mięty
  • sałata

Sposób przygotowania:

Naleśniki z krewetkami
Zmiksować mąkę ryżową, sól, cukier, mleczko kokosowe, wodę i kurkumę aż powstanie rzadkie ciasto. krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Kiełki umyć i odstawić. Wieprzowinę lub kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać dużą patelnię i wlać trochę oleju. Smażyć mięso i krewetki (gotowe krewetki powinny zmienic kolor). Wlać na patelnię tyle ciasta, by pokryło wszystkie składniki, posypać częścią kiełków i przykryć. Smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć na złoty kolor. Posypać naleśnika miętą, zawinąć w liść sałaty, maczać w sosie nuoc cham i natychmiast podawać.