Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Naleśniki z mięsem :

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Tradycyjnie lubiana przez prawie wszystkich potrawa. Naleśniki tak jak pierogi można robić z każdym farszem jaki tylko przyjdzie do głowy.

Naleśniki z mięsem :

Składniki:

Naleśniki z mięsem :

 

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • 6 łyżek zmielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • Pieprz mielony
  • majeranek
  • skórka wędzonej słoninki
  • masło

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem :
Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto . Dodać do cebuli bardzo drobno usiekane pieczarki . Smażyć . Wrzucić natkę i mięso . Doprawić solą pieprzem , majerankiem . Zdjąć z patelni . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników . Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Podsmażyć na rumiano na maśle bezpośrednio przed podaniem .
Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia i surówką .