Sposób przygotowania:
Naleśniki z mięsem :
Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto . Dodać do cebuli bardzo drobno usiekane pieczarki . Smażyć . Wrzucić natkę i mięso . Doprawić solą pieprzem , majerankiem . Zdjąć z patelni . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników . Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Podsmażyć na rumiano na maśle bezpośrednio przed podaniem .
Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia i surówką .
Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia i surówką .
kinga
Doro
Natala1210
mamqa
Babciagramolka
Hi hi - masz rację - choc ja bym powiedziała ,że to raczej krokiety są taką kontynuacją naleśników jak się ich zrobi za dużo .
mamqa
To chyba zależy u kogo ;) U mnie jak robię krokiety to jestem tylko na to nastawiona, tyle że muszę zostawić dwa tradycyjne naleśniki dla córki która krokietów nie lubi :(
Ale smaka sobie narobiłam ;)
Sarenka
Persik