edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Naleśniki z musem jabłkowym 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Polane śmietaną i posypane cynamonem – dla mnie pycha :)

Naleśniki z musem jabłkowym 3

Składniki:

Naleśniki z musem jabłkowym 3

 

  • Patelnia o średnicy 22 cm – wyszło mi 8 naleśników
  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ewentualnie odrobina wody dla uregulowania gęstości
  • 2 łyżki oleju
  • NADZIENIE:
  • słoiczek 340 ml musu z antonówek przygotowanego według przepisu https://gotujmy.pl/mus-z-antonowek,przepisy,161039.html
  • 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżeczki cukru – mocno posłodziłam śmietanę, bo mój mus był dość kwaśny
  • mielony cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Naleśniki z musem jabłkowym 3
Mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli zmiksowałam na gładką masę, odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie do odstawionego ciasta dolałam 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszałam i na teflonowej patelni usmażyłam naleśniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i źle rozpływa się po patelni, trzeba dodać do niego troszeczkę wody. Śmietanę dokładnie wymieszałam z cukrem. Na przestudzone naleśniki nałożyłam po 2 łyżki musu jabłkowego i zwinęłam je w rulony. Wierzch polałam posłodzoną śmietaną i posypałam cynamonem.