Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Naleśniki z nadzieniem ryżowo-bryndzowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naleśniki z nadzieniem ryżowo-bryndzowym warto przed podaniem podsmażyć z obu stron.

Naleśniki z nadzieniem ryżowo-bryndzowym

Składniki:

Naleśniki z nadzieniem ryżowo-bryndzowym

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • Tłuszcz do smażenia
  • Nadzienie:
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki bryndzy
  • 1 łyżka mleka
  • pół łyżki tłuszczu
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z nadzieniem ryżowo-bryndzowym
Mleko, jajka, mąkę wymieszać starannie, żeby nie było grudek, rozrobić wodą i posolić. Tłuszczem wysmarować rozgrzaną patelnię. Nabierać ciasto małą łyżką wazową i wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na dużym ogniu. Układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem. Ryż ugotować z tłuszczem na sypko. Bryndzę rozetrzeć z mlekiem, wymieszać razem z ryżem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smarować naleśniki masą ryżową i zawijać w chusteczkę.