IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Naleśniki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetne danie dla jaroszy i nie tylko ;)

Naleśniki z pieczarkami

Składniki:

Naleśniki z pieczarkami

 

  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka ziołowego pieprzu
  • łyżka Ziarenek Smaku Winiary
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 6 łyżek oleju
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 300 g startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Naleśniki z pieczarkami
Z mąki, mleka, wody, jajek, sody, połowy ziołowego pieprzu, połowy Ziarenek Smaku, papryki oraz 4 łyżek oleju sporządzamy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i posypujemy resztą Ziarenek Smaku. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy do niej pokrojone w półplasterki pieczarki oraz resztę ziołowego pieprzu i podsmażamy wszystko razem ok. 5 minut.
Na każdy naleśnik kładziemy 2 łyżki farszu pieczarkowego i łyżkę żółtego sera. Zawijamy naleśniki "w chusteczkę". Wierz posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5 − 10 minut.
Można polać ketchupem.
Smacznego!