Sposób przygotowania:
Nalesniki z pysznym farszem
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić.
Farsz :
Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić
sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej
przygotowanych składników. Smażyć razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i
całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć
razem, aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą
bułką, żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno
posiekać.
Dodać do farszu. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do farszu, wymieszać.
Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste, dolać wody).
Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w
rulony. Ułożyć w naczyniu
żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać
serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C. Podawać gorące.Można posypać posiekaną natką pietruszki.
Farsz :
Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić
sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej
przygotowanych składników. Smażyć razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i
całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć
razem, aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą
bułką, żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno
posiekać.
Dodać do farszu. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do farszu, wymieszać.
Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste, dolać wody).
Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w
rulony. Ułożyć w naczyniu
żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać
serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C. Podawać gorące.Można posypać posiekaną natką pietruszki.