LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Nalesniki z pysznym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyglądają tak dobrze jak smakuja.

Nalesniki z pysznym farszem

Składniki:

Nalesniki z pysznym farszem

 

  • ciasto:

 

 

  • farsz:

 

  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag szynki w plasterkach
  • 1duża cebula
  • 20 dag sera pleśniowego typu rokpol
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek startego żółtego sera do zapiekania
  • po 1 łyżce masła i tartej bułki
  • natka pietruszki do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Nalesniki z pysznym farszem
Składniki na ciasto zmiksować i odstawić.

Farsz :

Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić
sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
2 łyżkach oleju. Szynkę pokroić w paseczki. Dodać do wcześniej
przygotowanych składników. Smażyć razem ok. 2 minut. Dodać pieczarki i
całość doprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki smażyć
razem, aż grzyby puszczą sok. Odstawić z ognia. Wymieszać z tartą
bułką, żeby farsz był gęściejszy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno
posiekać.
Dodać do farszu. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do farszu, wymieszać.
Ciasto naleśnikowe zamieszać (jeśli jest zbyt gęste, dolać wody).
Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem. Zwinąć w
rulony. Ułożyć w naczyniu
żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym tartą bułką. Posypać
serem. Zapiekać 10 min w temp. 200˚C. Podawać gorące.Można posypać posiekaną natką pietruszki.