mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Naleśniki z sałatką i ryżem dzikim

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Naleśniki można zabierać na wynos zamiast kanapek do pracy. Są bardzo zdrowe z dzikim ryżem i sałatką

Naleśniki z sałatką i ryżem dzikim

Składniki:

Naleśniki z sałatką i ryżem dzikim

 

  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • woda mineralna lub zwykła woda
  • olej do smażenia
  • Szczypta kurkumy około 1/5 łyżeczki
  • Pęczek pietruszki
  • 3 łyżki ryżu dzikiego ugotowanego
  • farsz:

 

  • 5 liści sałaty strzępiastej
  • 50 g łososia wędzonego
  • 10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
  • 6 oliwek czarnych
  • 3 dkg sera lazur złocistego

Sposób przygotowania:

Naleśniki z sałatką i ryżem dzikim
Do wysokiego pojemnika wsypuje mąkę, dodaję mleko, sól, jaja, wodę mineralną jedną łyżkę i miksuję blenderem.Do połowy ciasta dodaję kurkumę i miksuję dalej, na końcu dodaję ryż i mieszam łyżka. Do drugiej połowy ciasta dodaję pokrojoną pietruszkę i też miksuję na jednolita masę. Naleśniki smażę na oleju. Jak przestygną układam na nich liście salaty, kawałki łososia, oliwki, pomidorki koktajlowe, ser lazur.