Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Naleśniki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jedno z moich ulubionych dań, bo kocham naleśniki nadziane słodkim waniliowym serem, podsmażone na masełku.

Naleśniki z serem

Składniki:

Naleśniki z serem

 

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

 

  • nadzienie serowe:

 

  • 0,5 kg białego sera,
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • ewentualnie łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem
Jajka, mleko, masło, sól i olej miksujemy, powoli dodajemy wodę, uważając żeby nie porobiły się grudki. Ciasto można zostawić na 15 minut, żeby "odpoczęło". naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej wytłuszczonej patelni. żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel-mogel. można to zrobić trzepaczką, ale ja wolę to robić blenderem. Ser mielimy w maszynce do mielenia mięsa, wtedy farsz będzie bardziej kremowy, ale jeśli nie mamy czasu można rozdrobnić go widelcem. sem dokładnie mieszamy z żółtkami i serkiem. jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy śmietanę. naleśniki smarujemy serem, i składamy. podsmażamy na maśle można posypać cukrem pudrem.