eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Naleśniki z serem Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne słodkie naleśniki z serem,polane kwaśną waniliową śmietaną.

Naleśniki z serem Eli

Składniki:

Naleśniki z serem Eli

 

  • Ciasto:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dkg mąki pszennej (około)

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g śmietany 18%
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • olej do smażenia

 

  • 1 kubek śmietany 18%-330 g
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem Eli
Mleko,jajka,cukier i olej zmiksować.Mąkę (2/3 całości),proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do mleka miksując.Jeżeli ciasto jest za rzadkie,dodać jesze przesianej mąki.Ciasto musi mieć konsystencję dość gęstej śmietany.Z ciasta upiec na patelni teflonowej cienkie naleśniki.Twaróg rozgnieść widelcem,dodać roztrzepane jajko,cukier,cukier wanikiowy,mąkę ziemniaczaną,śmietanę i rozetrzeć łyżką na gładką masę.Do masy serowej dodać rodzynki,skórkę kandyzowaną i wymieszać.Naleśniki smarować masą serową i składać w trójkąty (na pół i jesze raz na pół) i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.Kubek śmietany wymieszać z cukrem waniliowym.Naleśniki ułożyć na talerzach i polać śmietaną.Smacznego!