paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Naleśniki z sosem czosnkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie to nalesniki wyszły z różności z lodówki, ale uważam połączenie bardzo trafne ;)

Naleśniki z sosem czosnkowym

Składniki:

Naleśniki z sosem czosnkowym

 

  • przepis na 2 porcje
  • 4 przygotowane naleśniki
  • Farsz:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g dowolnej szynki
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, papryka słodka, vegeta
  • Na sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kubek mały jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy : czosnek staropolski i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z sosem czosnkowym
Na początku najlepiej przygotować sos czosnkowy żeby się nam dobrze przegryzł. Czosnek przepuszczamy przez praskę, wrzucamy do miseczki, dodajemy jogurt, majonez, przyprawi i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania naleśników. Przygotowujemy farsz: Cebulkę i czosnek drobno siekamy i szklimy na masełku z dodatkiem soli i pieprzu. Szynkę i boczek kroimy w najk najdrobniejszą kosteczkę i dodajemy na patelnię, przesmażamy chwilkę. Pieczarki obieramy ( lub nie ,wiele osób nie obiera ) siekamy dowolnie ja siekałam w plasterki i wrzucamy po chwili na patelnię, jeżeli chcemy zachować ładny kolor to skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Wszystko smażymy aż pieczarki się nam zarumienią, przyprawiamy do smaku vegetą, papryką słodką i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki, składamy w " koperty" i podajemy polane sosem czosnkowym, najlepiej zimnym z lodówki .