roisyb

roisyb

Kucharz
[Przepisów: 8]

Naleśniki zapiekane z miesem i fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienite zapiekane naleśniki w stylu meksykańskim. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Naleśniki zapiekane z miesem i fasolą

Składniki:

Naleśniki zapiekane z miesem i fasolą

 

  • 70 dag mięsa mielonego najlepiej chudego
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • 3 duże pomidory
  • 1 cebula
  • ser żółty
  • mleko około pół litra
  • mąka
  • jajka
  • tłuszcz do pieczenia naleśników
  • sól, pieprz, przyprawy

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane z miesem i fasolą
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć, do cebuli dodać mięso i smażyć aż zacznie się rumienić doprawić do smaku(ja dałem sól, pieprz i mieszankę ziół jeśli ktoś lubi ostre można dodać papryczkę chilli). Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę i smażyć na małym ogniu aż całkowicie odparuje. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Do mieszanki mięsnej dodać pokrojone pomidory i smażyć aż pomidory się rozgotują. Odstawić farsz do wystygnięcia. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę i wlać mleko wszystko dokładnie wymieszać mikserem tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Do ciasta dodać odrobinę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć bardzo cienki naleśniki tak aby się tylko lekko przypiekły(za grube lub zbyt przypieczone naleśniki będą się łamać podczas zawijania). Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę stołową farszu zawinąć brzegi tworząc pakunek. Gotowe pakunki układać w brytfannie posypać starty serem według uznania i zapiekać w 200 st. aż ser uzyska złoty kolor. Smacznego!