Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Naleśniki ze śmietaną i leśnymi jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki łatwy sposób na pyszny posiłek lub dodatek do popołudniowej kawy.

Naleśniki ze śmietaną i leśnymi jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze śmietaną i leśnymi jeżynami

 

  • szklanka jeżyn
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany ( 18%)
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • jajko
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka oleju
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze śmietaną i leśnymi jeżynami
Do mleka wbijamy jajko, dodajemy: szczyptę soli, łyżkę cukru, kurkumę, łyżkę oleju i dokładnie mieszamy. Do takiej masy dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na 15 min aby sobie dojrzało. Przebieramy i płuczemy jeżyny, a następnie osuszamy na ręczniku. Śmietankę słodzimy do smaku. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie placki. Kiedy ostygną smarujemy na środku śmietanką, dajemy łyżkę jeżyn i zawijamy boki do środka robiąc paczuszkę. Układamy łączeniem do spodu, wierzch posypujemy pudrem i dekorujemy jeżynami.
Naleśniki ze śmietaną i leśnymi jeżynami
Do rzadkiej masy dodajemy kurkumę, dzięki niej uzyskamy ładny kolorek placuszków.
Naleśniki ze śmietaną i leśnymi jeżynami
Leśne jeżyny są dużo słodsze od polnych.
Naleśniki ze śmietaną i leśnymi jeżynami
Środek naleśnika smarujemy śmietanką i układamy owoce.
Naleśniki ze śmietaną i leśnymi jeżynami
Dwa pierwsze brzegi tak składamy i następne dwa w taki sam sposób.