Sposób przygotowania:
Naleśniki ze szpinakiem
Przygotować naleśniki wg własnego przepisu lub skorzystać np z tego: 5 jaj 2 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 szkl mleka 1,5 szkl wody gazowanej Farsz: Liście szpinaku dokładnie myjemy, następnie odcinamy łodyżki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy szpinak na minutkę aby delikatnie się blanszował. Wyciągamy łyżką cedzakową i osączamy na durszlaku. Następnie kroimy niezbyt drobno. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak, doprawiamy, dodajemy czosnek. Na końcu dodajemy starty ser i mieszamy aż się roztopi. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w zgrabne krokieciki. Tak przygotowane krokieciki podsmażamy na odrobinie masełka.