suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Naleśniki ze szpinakiem i owczym serem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam naleśniki ze szpinakiem i owczym serem. Na 4 naleśniki.

Naleśniki ze szpinakiem i owczym serem.

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem i owczym serem.

 

  • Ciasto na naleśniki:
  • 3 jaja;
  • 7 łyżek mąki ;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 15 dag świeżego szpinaku;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki oleju;
  • 3/4 szklanki wywaru warzywnego;
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżka śmietany 18%;
  • 15 dag sera owczego;
  • sól, pieprz, vegeta.

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem i owczym serem.
Z podanych składników wykonujemy ciasto na naleśniki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Szpinak należy sparzyć wrzątkiem, dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy wszystko na 2 łyżkach oleju przez ok 5 min, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy wszystko wywarem warzywnym i podduszamy przez ok 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę i jogurt, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowaną masę wykładamy na naleśniki posypujemy owczym serem, zawijamy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 10 min.