Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Nalesniki ze szpinakiem i serkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Naleśniki z farszem szpinakowym - świetny smak

Nalesniki ze szpinakiem i serkiem

Składniki:

Nalesniki ze szpinakiem i serkiem

 

  • Ciasto naleśnikowe
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (na patelni teflonowej można smażyć bez tłuszczu)

 

  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • szpinak mrożony (1 opakowanie)
  • 2 serki topione smak wg uznania np śmietankowe
  • sól

Sposób przygotowania:

Nalesniki ze szpinakiem i serkiem
Naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko wlewamy mleko, wodę gazowaną i olej - wszystko dokładniej miksujemy, kiedy powstanie jednolite ciasto smażymy naleśniki na dobrze nagrzanej patelni - jeżeli będzie to teflonowa możemy smażyć bez tłuszczu. farsz: na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy szpinak, wszystko podduszamy, przyprószając solą i dodając przeciśnięty czosnek. Naleśniki smarujemy serkiem topionym, nakładamy ciepły farsz szpinakowy i zawijamy. Podajemy na ciepło. Możemy zapiec w piekarniku posypując żółtym serem. Smacznego