MartaKaa

MartaKaa

Kuchcik
[Przepisów: 4]

naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Naleśniki najlepiej smakują posypane żółtym serem

naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Składniki:

naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

 

  • Ciasto
  • 0,5 l mleka
  • 2 jaja
  • mąka pszenna (ile zabierze ciasto powinno mieć konsystencje rzadkiego budyniu)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • woda gazowana

 

  • Farsz
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g szpinaku ( ja używam mrożonego w liściach)
  • 4 - 6 ząbków czosnku ( zależy od upodobań)
  • kilka suszonych pomidorów
  • pieprz
  • Vegeta

Sposób przygotowania:

naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Ciasto : Do rozbełtanych jaj wlewamy mleko oraz odrobinę oleju. wsypujemy pieprz i sól do smaku oraz mąkę, cały czas mieszając aby nie powstały grudy. Gdy ciasto będzie gęste wlewamy pół szklanki wody gazowanej, aby ciasto nabrało "lekkości"
Farsz: Na rozgrzane masło wrzucić szpinak, gdy puści soki wcisnąć lub zetrzeć czosnek, doprawić Vegetą i pieprzem do smaku, zdjąć z ognia i ostudzić. Twaróg należy przemielić przez maszynkę, suszone pomidory pokroić, całość ze szpinakiem połączyć, doprawić do smaku wg. uznania.
Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki. Smacznego

Tagi:

szpinak ciasto