SUPERPRZEPIS

Naleśnikowe canelloni

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Naleśnikowe canelloni Więcej zdjęć (5)

Danie wyszło pyszne choć przygotowane na szybko bo z gotowym sosem.

Składniki:

Naleśnikowe canelloni

 

  • Naleśniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3/4 szklanki sosu pomidorowego z bazylią
  • przyprawy
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • Dodatkowo:
  • Gotowy sos pomidorowy z bazylią o pojemności 415 gram

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe canelloni
Ciasto: Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto. Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki. Nadzienie: Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju, dodać do niej pokrojoną w kostkę paprykę (najlepiej czerwona choć ja miałam taka na pół zielona i też było dobrze) i mięso mielone. Ze słoika z sosem odlać 3/4 szklanki i dolać do mięsa mielonego, dokładnie wszystko wymieszać, dodać szczyptę płatków chilli i 1/2 łyżeczki soli, wszystko razem dusić kilka minut na koniec dodać posiekany czosnek i pietruszkę, wymieszać i przestudzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z przestudzonym mięsem. Na środku zimnego naleśnika ułożyć porcję nadzienia i zawinąć tak, aby nadzienie było w jednym miejscu, a naleśnik je "otulał ". Zwinięte naleśniki ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać po wierzchu polać resztą sosu i zapiec w temp. 200st około 10 min. Podawać gorące.
Naleśnikowe canelloni
Do cebulki dodać pokrojoną w kostkę paprykę
Naleśnikowe canelloni
Do przestudzonego miesa dodać starty ser
Naleśnikowe canelloni
Na środku naleśnika ułożyć porcję nadzienia
Naleśnikowe canelloni
Zwinięte naleśniki ułożyć w formie i polać resztą sosu