anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Naleśnikowe trójkąty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Można przed podaniem obsmażyć na maśle,jeżeli lubimy.

Naleśnikowe trójkąty

Składniki:

Naleśnikowe trójkąty

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 litra wody gazowanej
  • szczypta soli
  • kawałek słoniny do smarowania patelni

 

  • Nadzienie:
  • 1/2 kg twarogu półtłustego mielonego(ale nie w wiaderku)
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego nisko słodzonego (280 gram)
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Dodatkowo:
  • 200 gram śmietany 18% gęstej
  • cynamon do posypania
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe trójkąty
Jajka wbić do wysokiego naczynia,dodać sól.mąkę,mleko i wodę gazowaną,wszystko dokładnie ubić mikserem widełkami do piany. Odstawić ciasto na 15 min.po tym czasie sprawdzić konsystencję,jeżeli ciasto jest gęste,dodać jeszcze wody gazowanej.Gdy będziemy smażyć naleśniki,musimy mieszać ciasto, bo będzie nam gęstnieć,wtedy dolewać po troszku wody lub mleka. Wbić słoninę na widelec smarować patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę,dodać cukier waniliowy,dżem brzoskwiniowy i dokładnie wymieszać. Smarować naleśniki farszem zwijać,polać śmietaną,wymieszaną z czubatą łyżeczką cukru pudru,i posypać cynamonem. Smacznego.