SUPERPRZEPIS

Naleśnikowy tort z masą kaszkową

  • 14
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Naleśnikowy tort z masą kaszkową Więcej zdjęć (5)

Świetne połączenie naleśników i masy z kaszy manny

Składniki:

Naleśnikowy tort z masą kaszkową

 

  • Naleśniki
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 szk mleka 3,2%
  • 1 szk oranżady
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju
  • Masa
  • 1 l mleka 3,2%
  • 125 g masła
  • 7 łyżek rozpuszczalnego kakao
  • 1 szk kaszy manny ( błyskawicznej )
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • czekolada w młynku

Sposób przygotowania:

Naleśnikowy tort z masą kaszkową
Naleśniki :

Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie bez grudek ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni najlepiej do naleśników usmażyć 6 grubych placków uważając aby przy przewracaniu się nie połamały. Usmażone układać jeden na drugim.



Masa :

Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier i zagotować mleko z dodatkami. Gdy mleko się gotuje wsypywać kaszę energicznie mieszając uważając aby nie powstały grudki. Kaszę ciągle mieszając gotować około 3 minuty.



Przełożenie :

Na talerz ułożyć pierwszy naleśnik a na niego wyłożyć porcję gorącej masy. Rozsmarować ją po naleśniku, przykryć drugim i lekko docisnąć. Tak samo postępować z resztą warstw aż ostatnią warstwą będzie naleśnik. Górę obficie posypać cukrem pudrem i oprószyć dookoła czekoladą w młynku.



Taki tort można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Naleśnikowy tort z masą kaszkową
przygotowac ciasto i smażyć grube naleśniki
Naleśnikowy tort z masą kaszkową
ugotować z mleka i kaszy oraz dodatków masę
Naleśnikowy tort z masą kaszkową
naleśniki przekladac masą tworząc torcik
Naleśnikowy tort z masą kaszkową
gotowy tort posypać cukrem pudrem i czekoladą w młynku