Sposób przygotowania:
Napoleon Ireny
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, oraz dolewamy śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na w miarę równy prostokąt. następnie wysmarowujemy go masłem i składamy w kształt koperty. Potem wałkujemy jeszcze kilka razy i wkładamy na noc do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy parzystą liczbę jednakowych placków (można powycinać foremkami). Pieczemy ok. 10 minuty w temp 170 C.
Przygotowujemy krem. Gotujemy mleko. Ubijamy jajka z białym cukrem, oraz z cukrem waniliowym. Nieustannie ubijając zalewamy wrzącym mlekiem. Dalej ubijamy tak długo, aż masa zgęstnieje. Masło ucieramy powoli dodając zimną masę. Wypieczone placki przekładamy gotową masą, a wierzch posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem.
Przygotowujemy krem. Gotujemy mleko. Ubijamy jajka z białym cukrem, oraz z cukrem waniliowym. Nieustannie ubijając zalewamy wrzącym mlekiem. Dalej ubijamy tak długo, aż masa zgęstnieje. Masło ucieramy powoli dodając zimną masę. Wypieczone placki przekładamy gotową masą, a wierzch posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem.