Sposób przygotowania:
Nerki z suszonymi grzybami :
Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą .Po następnej godzinie znów zmienić wodę . Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodając ziele angielskie, liście laurowe , 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, 1/2 łyżeczki papryki mielonej ,1/2 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki soli .W czasie kiedy nerki się smażą namoczyć grzyby w szklance wody ( krojone ).
Cebule drobno pokroić i obsmażyć lekko rumieniąc na oleju. Przełożyć do nerek.
Wlać do garnka namoczone grzyby razem z wodą w której sie moczyły .Zalać resztą wody i dusić do miękkości ( sos powinien odparować do 1,5 szklanki. Doprawić do smaku.
Zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podaję z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko .
Cebule drobno pokroić i obsmażyć lekko rumieniąc na oleju. Przełożyć do nerek.
Wlać do garnka namoczone grzyby razem z wodą w której sie moczyły .Zalać resztą wody i dusić do miękkości ( sos powinien odparować do 1,5 szklanki. Doprawić do smaku.
Zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podaję z kaszą gryczaną ( lub inną ) na sypko .