Sposób przygotowania:
Niby gołabki z papryki
Ugotować ryż i ostudzić, połączyć go z mięsem mielonym, pokrojoną w kostkę cebulą i podsmażona na margarynie oraz zieloną pietruszką, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, osuszyć i odciąć delikatnie górę i dół z papryk, przeciąć tak, aby powstał pasek z papryki. Na środku paska położyć porcję ryżu i zwinąć jak roladkę (łączenie ma być na górze i delikatnie zachodzić jedno na drugie) .Ułożyć w płaskim garnku, posypać na górze marchewką pociętą w zapałkę, podlać 1 szklanką wody wymieszana z jarzynką i przecierem pomidorowym, przykryć i dusić około 30 min lub zapiec w piekarniku. Powstały sos można zabielić śmietaną.
Netka
msewka