Sposób przygotowania:
Niby gulasz z szaszłyka
Rozdzielić szaszłyk na mięso, słoninę i cebulę. Pokroić drobno słoninę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżka oleju. Wytopić na skwarki. Dodać przekrojone na pół plastry cebuli ( rozdzielić ją na ,,piórka,, ). Mięso z szaszłyka pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien i dołożyć na patelnię. Wrzucić również pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Podlać wodą . Przykryć i dusić 30 minut aż płyn odparuje o połowę. Na małej patelni zrumienić na maśle mąkę i rozprowadzić w sosie. Zagotować. Wlać śmietankę. Wymieszać. *Jeżeli szaszłyk był mało pikantny doprawić sos do smaku papryką mieloną, pieprzem czarnym mielonym i solą lub maggi w płynie - ja nie musiałam nic dodawać bo szaszłyk był bardzo pikantny i wystarczająco doprawił sos. ** W ten sposób z 1 porcji szaszłyka mam 2 porcje mięsa w sosie - podałam z ziemniakami puree i kiszonymi ogórkami.