Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Niby gulasz z szaszłyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W zasadzie jest to pół przepisu bo używam szaszłyka który kiedyś piekłam w piekarniku ( Rozsypany gulasz z piekarnika ). U mnie ( i chyba nie tylko u mnie ) często jest tak , że zrobię za duże porcje jakiegoś dania i potem mrożę pozostałości.

Niby gulasz z szaszłyka

Składniki:

Niby gulasz z szaszłyka

 

  • 1 porcja gotowego szaszłyka ( 6 plasterków schabu przełożone 5 plasterkami słoninki i 5 plastrami cebuli)
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Niby gulasz z szaszłyka
Rozdzielić szaszłyk na mięso, słoninę i cebulę. Pokroić drobno słoninę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżka oleju. Wytopić na skwarki. Dodać przekrojone na pół plastry cebuli ( rozdzielić ją na ,,piórka,, ). Mięso z szaszłyka pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien i dołożyć na patelnię. Wrzucić również pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Podlać wodą . Przykryć i dusić 30 minut aż płyn odparuje o połowę. Na małej patelni zrumienić na maśle mąkę i rozprowadzić w sosie. Zagotować. Wlać śmietankę. Wymieszać. *Jeżeli szaszłyk był mało pikantny doprawić sos do smaku papryką mieloną, pieprzem czarnym mielonym i solą lub maggi w płynie - ja nie musiałam nic dodawać bo szaszłyk był bardzo pikantny i wystarczająco doprawił sos. ** W ten sposób z 1 porcji szaszłyka mam 2 porcje mięsa w sosie - podałam z ziemniakami puree i kiszonymi ogórkami.