Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Nieprawdziwe Napoleonki :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Jak się ma sporą Rodzinkę , a wśród jej członków masę łasuchów to trzeba mieć w zapasie przepisy na takie ,, pośpieszne”słodkości.

Nieprawdziwe Napoleonki :

Składniki:

Nieprawdziwe Napoleonki :

 

  • 11/2 paczki krakersów (jakieś 25 dag )( ja kupuję Lajkonika )
  • 1 litr mleka
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 laska wanilii ( lub aromat waniliowy )
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Nieprawdziwe Napoleonki :
Spód blaszki do ciasta średniej wielkości wyłożyć położonymi jeden obok drugiego krakersami .Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i rozciętą wzdłuż laską wanilii ( lub aromatem waniliowym ). Wyjąć wanilię . Żółtka roztrzepać z rozpuszczonym w mleku budyniu i wlać masę do gotującego się mleka .Mieszając doprowadzić do zgęstnienia .Gorącą masę wylać na krakersy. Na wierzch masy kłaść krakersy w takim samym porządku jak spód. Zostawić aż ostygnie. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem . Kroić wzdłuż krawędzi krakersów.