Sposób przygotowania:
Niesamowity tort dla niesamowitych ludzi
BISZKOPT JASNY :
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli , na koniec dodając połowę cukru. Ubijamy na sztywną pianę. Do naszych żółtek dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy oraz 4 łyżki letniej wody. Miksujemy mikserem na bardzo kremowo. Do osobnej miski przesiewamy : mąkę , budyń, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ze sobą suche składniki.
3 łyżki masła roztapiamy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na utarte żółtka dodajemy przesiane proszki, a następnie wykładamy na nie ubite białka. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką w jedną stronę do czasu aż składniki wszystkie się ze sobą połączą. Na koniec dodajemy ostygnięte masło - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto biszkoptowe. Pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy nasz biszkopt to ostygnięcia. Po ostygnięciu przecinamy na pół - najlepiej nitką lub żyłką.
MASA ŚMIETANKOWA :
1/4 szklanki napełniamy gorącą wodą i dodajemy do niej żelatynę. Rozpuszczamy dokładnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z śmietan-fixem , dodajemy pod koniec cukier puder oraz cały czas ubijając wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy masę do lodówki.
BISZKOPT MAKOWY : :
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli , na koniec dodając połowę cukru. Ubijamy na sztywną pianę. Do naszych żółtek dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy oraz 4 łyżki letniej wody. Miksujemy mikserem na bardzo kremowo. Do osobnej miski przesiewamy : mąkę , budyń, suchy mak oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ze sobą suche składniki.
3 łyżki masła roztapiamy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na utarte żółtka dodajemy przesiane proszki, a następnie wykładamy na nie ubite białka. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką w jedną stronę do czasu aż składniki wszystkie się ze sobą połączą. Na koniec dodajemy ostygnięte masło - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto biszkoptowe. Pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy nasz biszkopt to ostygnięcia. Ostudzony kroimy na pół.
MASA CZEKOLADOWA:
Jaja ubijamy z cukrem, cukrem pudrem, olejkiem waniliowym i letnią wodą na bardzo kremowo. Czekoladę łamie na mniejsze kawalki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Znacznie wcześniej wyjąć z lodówki margarynę żeby była w temperaturze pokojowej. Ucieramy je aż będzie białe, następnie dodając rozpuszczoną czekoladę. Później dodajemy po łyżce masy jajecznej cały czas miksując. Po połączeniu się masła z masą jajeczną dodajemy wódkę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 20 minut.
Robimy kawę rozpuszczalną i dodajemy do niej 3 łyżki spirytusu oraz łyżkę soku z cytryny.
PRZEKŁADANIE :
1. Spód jasnego biszkoptu nasączamy ponczem z kawy
2.Na pierwszy placek przekrojonego biszkoptu ( spód ) wykładamy pół słoika dżemu
3. Na dżem nakładamy połowę masy czekoladowej
4. Przykrywamy biszkoptem makowym i nasączamy ponczem
5. Wykładamy połowę masy śmietankowej
6. Przykrywamy drugą połową biszkoptu jasnego - nasączamy ponczem.
7. Nakładamy drugą połowę dżemu - rozsmarowujemy po całości.
8. Wykładamy pozostałą masę czekoladową
9. Przykrywamy biszkoptem makowym. Smarujemy caly tort masą śmietankową.
10. Ozdabiamy według uznania i wyobraźni.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli , na koniec dodając połowę cukru. Ubijamy na sztywną pianę. Do naszych żółtek dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy oraz 4 łyżki letniej wody. Miksujemy mikserem na bardzo kremowo. Do osobnej miski przesiewamy : mąkę , budyń, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ze sobą suche składniki.
3 łyżki masła roztapiamy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na utarte żółtka dodajemy przesiane proszki, a następnie wykładamy na nie ubite białka. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką w jedną stronę do czasu aż składniki wszystkie się ze sobą połączą. Na koniec dodajemy ostygnięte masło - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto biszkoptowe. Pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy nasz biszkopt to ostygnięcia. Po ostygnięciu przecinamy na pół - najlepiej nitką lub żyłką.
MASA ŚMIETANKOWA :
1/4 szklanki napełniamy gorącą wodą i dodajemy do niej żelatynę. Rozpuszczamy dokładnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z śmietan-fixem , dodajemy pod koniec cukier puder oraz cały czas ubijając wlewamy powoli rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy masę do lodówki.
BISZKOPT MAKOWY : :
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli , na koniec dodając połowę cukru. Ubijamy na sztywną pianę. Do naszych żółtek dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy oraz 4 łyżki letniej wody. Miksujemy mikserem na bardzo kremowo. Do osobnej miski przesiewamy : mąkę , budyń, suchy mak oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ze sobą suche składniki.
3 łyżki masła roztapiamy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na utarte żółtka dodajemy przesiane proszki, a następnie wykładamy na nie ubite białka. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką w jedną stronę do czasu aż składniki wszystkie się ze sobą połączą. Na koniec dodajemy ostygnięte masło - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto biszkoptowe. Pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy nasz biszkopt to ostygnięcia. Ostudzony kroimy na pół.
MASA CZEKOLADOWA:
Jaja ubijamy z cukrem, cukrem pudrem, olejkiem waniliowym i letnią wodą na bardzo kremowo. Czekoladę łamie na mniejsze kawalki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Znacznie wcześniej wyjąć z lodówki margarynę żeby była w temperaturze pokojowej. Ucieramy je aż będzie białe, następnie dodając rozpuszczoną czekoladę. Później dodajemy po łyżce masy jajecznej cały czas miksując. Po połączeniu się masła z masą jajeczną dodajemy wódkę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 20 minut.
Robimy kawę rozpuszczalną i dodajemy do niej 3 łyżki spirytusu oraz łyżkę soku z cytryny.
PRZEKŁADANIE :
1. Spód jasnego biszkoptu nasączamy ponczem z kawy
2.Na pierwszy placek przekrojonego biszkoptu ( spód ) wykładamy pół słoika dżemu
3. Na dżem nakładamy połowę masy czekoladowej
4. Przykrywamy biszkoptem makowym i nasączamy ponczem
5. Wykładamy połowę masy śmietankowej
6. Przykrywamy drugą połową biszkoptu jasnego - nasączamy ponczem.
7. Nakładamy drugą połowę dżemu - rozsmarowujemy po całości.
8. Wykładamy pozostałą masę czekoladową
9. Przykrywamy biszkoptem makowym. Smarujemy caly tort masą śmietankową.
10. Ozdabiamy według uznania i wyobraźni.