IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Nutka truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne ciasto z nutką truskawkową w postaci galaretki i budyniu w tym smaku. Najlepiej smakuje mocno schłodzone.

Nutka truskawkowa

Składniki:

Nutka truskawkowa

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie truskawkowe
  • 500 ml wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • herbatniki ok 24 sztuki
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka wody
  • Likier Sheridan`s Berries do smaku

Sposób przygotowania:

Nutka truskawkowa
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowy biszkopt wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę budyniową. Z 500 ml wody odlewamy pół szklanki do której wsypujemy budynie oraz cukier i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści proszek. Pozostałą wodę gotujemy, gdy już się gotuje wlewamy powoli nasz budyń i mieszamy, aż zgęstnieje. Ściągamy z palnika i dodajemy galaretkę w proszku - mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy budyń do przestygnięcia. Budyń można przykryć folią, dzięki czemu nie powstanie na nim kożuch. Margarynę miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę wylewamy na biszkopt i układamy herbatniki, a następnie wkładamy ciasto w lodówce na ok 15-20 min. Przygotowujemy masę śmietanową. Szklankę wody zagotowujemy, a następnie rozpuszczamy w niej galaretkę, którą pozostawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz galaretkę. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Za pomocą patyczka do szaszłyków robimy kleksy na cieście z likieru Sheridan's Berries i rozmazujemy. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 2 godziny by się przegryzło. Smacznego !!