Sposób przygotowania:
Obłędne sernikobrownie z truskawkami
W garnuszku zagotowujemy wodę, ustawiamy na nim metalową miseczkę tak aby nie dotykała gotującej się wody i wrzucamy do niej połamaną gorzką czekoladę - rozpuszczamy ją w tak zwanej kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło i 200g cukru pudru miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy do niej 3 jajka. Jajka wybijamy pojedynczo i po wybiciu dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Do masy wlewamy roztopioną i wystudzoną czekoladę i miksując dodajemy mąkę. Uzyskujemy dość gęstą, ale puszystą masę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylewamy 2/3 masy czekoladowej. W drugiej misce łączymy za pomocą miksera ser i pozostałe 70g cukru pudru, cukier waniliowy oraz 2 jajka. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej, nieco lejnej masy. Następnie masę serową wykładamy na całą powierzchnię masy czekoladowej Na wierzch wykładamy pozostałą masę czekoladową starając się ją równomiernie rozprowadzić po całej blaszce. Truskawki przekrawamy na połówki i układamy je na powierzchni ciasta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 170 stopni. Przechowujemy je w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Smacznego!