aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

octowa ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna rybka po grecku na kolację

octowa ryba po grecku

Składniki:

octowa ryba po grecku

 

Sposób przygotowania:

octowa ryba po grecku
Filety mintaja myjemy pod zimną wodą. Jęsli mamy zamrożonego to odmrażamy i wyciskamy z niego delikatnie wodę. Następnie smażymy rybkę na patelni na rozgrzanym oleju. Filety opruszamy wcześniej mąką. Na tarce ścieramy wloszczyznę- wczęsniej umytą i obraną (dużo marchewki) i podsmażamy to pateli, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy 2 łyżeczki octu do smaku. Rybę wkładamy do naczynia i przykrywamy włoszczyzną. Całość wkładamy do lodówki. Podajemy na zimno.