Sposób przygotowania:
Odświętna kaczuszka
Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem. 2 jabłka pokroić na ćwiartki i wymieszać z cząstkami pomarańczy do owoców dodać tymianek i majeranek tak przygotowanymi owocami napełnić brzuszek kaczki i spiąć go wykałaczkami, nadzianą kaczkę ułożyć w brytfance i po wierzchu posypać sporą ilością majeranku. Brytfankę odstawić do lodówki na minimum 12 godzin po tym czasie kaczkę piec 1 godzinę w temp. 200st pod przykryciem po tym czasie odkryć brytfankę dolać sok pomarańczowy posypać żurawiną i z boku ułożyć pokrojone w cząstki pozostałe 2 jabłka, kaczkę piec kolejna godzinę w 180 st od czasu do czasu polewając ją po wierzchu wytworzonym płynem. Moja kaczka była podana z kopytkami i czerwoną kapustką.