iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Odświętna kaczuszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kaczka pojawiła się u mnie na świątecznym stole podbijając serca moich bliskich.

Odświętna kaczuszka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Odświętna kaczuszka

 

  • 1 kaczka około 2 kg
  • 4 duże jabłka
  • 1 pomarańcz
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • dodatkowo:
  • sól u mnie 2 łyżeczki soli peklowej
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Odświętna kaczuszka
Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem. 2 jabłka pokroić na ćwiartki i wymieszać z cząstkami pomarańczy do owoców dodać tymianek i majeranek tak przygotowanymi owocami napełnić brzuszek kaczki i spiąć go wykałaczkami, nadzianą kaczkę ułożyć w brytfance i po wierzchu posypać sporą ilością majeranku. Brytfankę odstawić do lodówki na minimum 12 godzin po tym czasie kaczkę piec 1 godzinę w temp. 200st pod przykryciem po tym czasie odkryć brytfankę dolać sok pomarańczowy posypać żurawiną i z boku ułożyć pokrojone w cząstki pozostałe 2 jabłka, kaczkę piec kolejna godzinę w 180 st od czasu do czasu polewając ją po wierzchu wytworzonym płynem. Moja kaczka była podana z kopytkami i czerwoną kapustką.
Odświętna kaczuszka
Kaczkę nadziać przygotowanymi owocami
Odświętna kaczuszka
Kaczkę piec do miękkosci i zrumienienia